Hoe werkt een speedboor?

Hoe werkt een speedboor?

Bent u op dit moment aan het klussen en wilt u een snel en diep gat boren in een stuk hout? Dan is een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, geschikt voor uw klus! Een speedboor is een vrij dunne boor en is te herkennen aan de beitelvormige kop. Een speedboor is een speciaal type boor dat bedoeld is voor snelle gaten te boren in houtsoorten, spaanplaten en houtachtige materialen. Een speedboor wordt voornamelijk gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te boren.

Een speedboor is voorzien van een spitse punt in het midden en heeft twee snijders aan de zijkant. De spitse punt is bedoeld voor de aanzet in het hout en de twee snijders aan de zijkanten moeten tegelijkertijd in het hout draaien. Het is dus van groot belang dat de speedboor recht op het werkstuk wordt gezet en vervolgens met een hoog toerental geboord wordt. De klus is snel geklaard, maar de kans is groot dat het hout beschadigd wordt. Hiervoor is er een truck: het boren gaat weer op precies de zelfde manier. De speedboor zet je dus recht op het werkstuk en je boord met een hoog toerental. Echter stop je met boren tot de punt van de speedboor zichtbaar is aan de achterkant van het werkstuk. Wanneer de punt van de speedboor zichtbaar wordt aan de achterkant van het werkstuk, draai je het werkstuk om en wordt er vanuit de achterkant terug geboord tot het gat helemaal is uitgeboord.

Standaard speedboor te kort voor uw klus?
De lengte van een standaard speedboor is 150 millimeter, maar het blijkt dat het gat dat u moet boren dieper is dan 150 millimeter. Dan bestaan er twee opties. Als u thuis al een standaard speedboor heeft liggen kunt u een verlengstuk kopen van 150 millimeter of 300 millimeter. Als u thuis nog geen standaard speedboor heeft liggen dan kunt u een speedboor kopen die 400 millimeter lang is. Mocht zelfs deze speedboor nog te kort zijn, is het zelfs mogelijk om het verlengstuk op de speedboor van 400 millimeter te zetten.

Hoe onderhoud je een speedboor?
Een speedboor kan van goede kwaliteit zijn, maar wanneer deze niet goed wordt onderhouden na het gebruiken verminderd het de levensduur van de boor. Zorg ervoor dat je de speedboor na het gebruiken direct schoon maakt, dit voorkomt het moeilijk verwijderen van aangekoekte vuilresten. Smeer de speedboor in met boorolie en stop de boor in een schoon omhulsel, zodat er geen vocht bij de speedboor kan komen. Verder is het ook voor de levensduur van groot belang dat de speedboor op de juiste manier gebruikt wordt, dan heeft u er het langst plezier van.

Bent u buiten de speedboren nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld hout of andere materialen zoals steen of metaal? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. In deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.