Industriële stijl: 7 essentiële elementen om een ongelooflijke decoratie te creëren

Decoratie in industriële stijl is een zeer democratische en multifunctionele optie. De sobere kenmerken en het dicht bij minimalisme vergemakkelijken de keuzes en maken decoratie nog toegankelijker.
Hout in zijn natuurlijke staat, onafgewerkte muren, cementvloeren, verwijzingen naar het verleden en zelfgemaakte accessoires zijn enkele van de elementen die kenmerkend zijn voor de industriële stijl. Dit meer rustieke kenmerk, in contrast met een verfijnde decoratie, geeft een bijzondere verfijning aan omgevingen, naast dat ze praktisch en met een zeer modern aspect blijven.

Sinds 2013 heeft de industriële stijl steeds meer plaats ingenomen en zich gevestigd als een van de voorkeuren bij het inrichten van het huis, het appartement en zelfs commerciële omgevingen. En het ziet er niet naar uit dat het lang uit de mode zal blijven. Ken daarom hieronder de belangrijkste elementen van deze decoratietrend en zie hoe je met andere stijlen kunt combineren om het hele huis te vernieuwen!


1. Kleurenpalet in industriële stijl
In een ruimte met een industriële esthetiek zult je zelden levendige kleuren aantreffen. In het kleurenpalet van deze inrichtingsstijl komen bruintinten, blauw, metallic details en zwart veel voor. Investeer ook in zilveren, gouden en grijze woonaccessoires.


2. Metalen en houten stukken
Om jouw industriële omgeving samen te stellen, zal hout een grote bondgenoot zijn - omdat het een natuurlijk contrast vormt met de andere, meer sobere elementen van de trend. Eettafels, wandrekken en vakkenkasten met het materiaal in zijn zuiverste en meest rustieke vorm, met de barsten en sporen van het ruwe materiaal, vormen een combinatie met details in metaal en ijzer. Het is tijd om deze elementen zelfs in de structuur van de ruimte te laten verschijnen.


3. Rechte lijnen
De soberheid van de industriële esthetiek geeft voorrang aan het gevoel van beweging en functionaliteit. Dit kenmerk wordt versterkt door rechte lijnen in meubilair, accessoires en de indeling van ruimtes. Naast investeren in staande lampen, decoratieve foto's en planken, kunt je geometrische vormen gebruiken om decoratieve details op de muren te creëren.


4. Industriële esthetiek met bakstenen muren
Een klassieker in deze decoratiestijl, de bakstenen muur brengt een gezellig gevoel, zelfs met een fabrieksuitstraling. De oranje tint maakt de omgeving levendiger en is welkom in ruimten met meer zichtbaarheid, zoals de woonkamer of de keuken. Een goede warm oranje verlichting bij de muur versterkt het effect en laat het meubilair beter uitkomen.


5. Meubelen en voorwerpen van leder
Leer is de sleutel om comfort en een warme uitstraling te geven aan een ruimte met een industriële esthetiek. Banken, fauteuils of poefs in bruin leder bijvoorbeeld doorbreken de soberheid van de omgeving zonder aan de trend te ontkomen.


6. Industriële lampen
In de industriële esthetiek valt de verlichting op door het gebruik van schijnlampen. Het ontwerp zelf van de lamp helpt bij de samenstelling van de rustieke look en kan worden gecombineerd met ijzeren of metalen structuren van de armaturen. Pendelmodellen zijn goede keuzes voor ruimten in deze trend, omdat zij in staat zijn directe verlichting te produceren en het mogelijk maken ruimten te verfraaien en een meer gastvrije omgeving te creëren. Bekijk het online assortiment van Max Wonen met prachtige industriële vloerlampen.


7. Open ruimte: de inrichting van industriële esthetiek
Aangezien de trend van de industriële inrichting afkomstig is van oude fabrieken en pakhuizen, is het zinvol om het kenmerk van open ruimten in huis te houden. Dit type indeling, met geïntegreerde kamers en meubilair dicht bij de muur, maakt het mogelijk om de omgeving beter te benutten, terwijl het huis er toch minimalistisch en praktisch blijft uitzien.